Since `23

Zonnestudio PicoBelloo

Nazorg laserontharing: hoe voorkom je pijn na je laserontharing

nazorg

Laserontharing is een effectieve en veelgebruikte methode om ongewenst haar langdurig te verwijderen. Ondanks de vele voordelen kan de behandeling soms samen gaan met ongemak of zelfs pijn na afloop. Een correcte nazorg is belangrijk om deze bijwerkingen te verkleinen en ervoor te zorgen dat je huid snel en gezond herstelt. In deze uitgebreide blog zullen we dieper ingaan op de do’s en don’ts na een laser ontharingsbehandeling en praktische tips delen om eventuele pijn en ongemak effectief te beheersen.

Wat mag je niet doen na je laserontharing

Na een laserbehandeling is je huid extra gevoelig en vatbaar voor irritaties. Hier zijn enkele belangrijke activiteiten die je moet vermijden om het genezingsproces niet te storen en het risico op problemen te verkleinen:

Niet krabben

De behandelde huid kan jeukend of geïrriteerd aanvoelen, maar het is extra belangrijk om niet te krabben. Krabben kan de gevoelige huid beschadigen en leiden tot korstjes. Deze korstjes kunnen, als ze verstoord worden, littekens of blijvende pigmentverschuivingen veroorzaken.

Niet trekken of plukken aan de haartjes

Na de behandeling kunnen haartjes vanzelf uitvallen. Het is belangrijk om niet aan deze haartjes te trekken of te plukken, omdat dit de huid kan irriteren en het natuurlijke uitvalproces kan verstoren.

Vermijd zon en zonnebank

UV-straling kan de behandelde huid extra irriteren en de kans op hyperpigmentatie aanzienlijk verhogen. Vermijd daarom direct zonlicht en het gebruik van de zonnebank voor ten minste twee weken na de behandeling. Ook het gebruik van zelfbruinende crèmes wordt sterk afgeraden gedurende deze periode.

Vermijd hitte

Hoge temperaturen kunnen de gevoeligheid van de huid verhogen en leiden tot extra ongemak. Het is daarom raadzaam om sauna’s, hete baden of douches en het scrubben van de huid te vermijden totdat de huid volledig hersteld is.

Niet harsen of epileren

Harsen en epileren trekken het haar uit bij de wortel, wat niet alleen pijnlijk is, maar ook de huid kan irriteren en ontstekingen kan veroorzaken. Na een laserbehandeling is de huid extra gevoelig en kwetsbaar voor irritaties. Het uittrekken van haartjes kan microtrauma in de huid veroorzaken, wat leidt tot roodheid, zwelling, en zelfs infecties als de huid niet volledig genezen is. Terwijl bij scheren dit niet het geval is en het daarom wel veilig is.

Nazorg tips na een laser behandeling

Effectieve nazorg kan veel ongemak na een laser ontharingsbehandeling voorkomen. Hier zijn enkele nuttige tips:

Koel de huid

Na een laser ontharingsbehandeling kan je een gevoel van warmte en wat zwelling ervaren in het behandelde gebied. Een effectieve manier om dit te verzachten, is het gebruiken van aloë vera gel of het gebruik van een coldpack. Aloë vera gel staat bekend om zijn kalmerende en helende eigenschappen, wat het de perfecte keuze maakt voor het verzorgen van geïrriteerde of ontstoken huid. Breng de gel direct aan op de behandelde huid om verkoeling en verlichting te bieden.

Verlicht jeuk

Als je last hebt van jeuk, kan een over-the-counter histamine remmer helpen. Kijk of je ervoor allergisch bent voordat je het middel gaat gebruiken en laat je adviseren door een apotheker of drogist.

Gebruik geen deo

Als je oksels behandeld zijn met laserontharing, is het zeer belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je op deze gevoelige huid aanbrengt. Een van de belangrijkste aanbevelingen is om het gebruik van deodorant te vermijden totdat de huid volledig is hersteld. De reden hiervoor is dat deodorants vaak verschillende chemicaliën en alcohol bevatten die de pas behandelde huid kunnen irriteren.

Geef veranderingen door

Het is belangrijk om veranderingen in je medicijngebruik, gezondheidstoestand of zwangerschap door te geven voor het begin van elke behandeling. Deze dingen kunnen de gevoeligheid van je huid voor de laserbehandeling beïnvloeden.

Heb je vragen?

Heb je na het lezen van deze richtlijnen nog vragen of wil je persoonlijk advies? Aarzel niet om contact op te nemen via onze contactpagina. Onze specialisten staan klaar om je verder te helpen en alle vragen te beantwoorden, zodat je een veilige en comfortabele ervaring met laserontharing kunt hebben. Een zorgvuldige nazorg draagt bij aan een comfortabel herstel en optimale resultaten van je laserontharing.

Gerelateerde blog posts

Scroll naar boven