Het is een veelvoorkomend scenario: na een impulsieve beslissing of na verloop van tijd kan de liefde voor een tattoo vervagen. Maar wat als je die inkt nu van je huid wilt verwijderen? Veel mensen twijfelen vanwege de angst voor pijn. Gelukkig valt met de juiste behandeling en zorg de pijn vaak mee. We nemen je mee in wat je kunt verwachten bij het weglaseren van een tattoo en delen onze beste tips om de pijn te verminderen.
Het succes van een tattoo weglaseren
Het succesvol verwijderen van een tattoo hangt af van verschillende belangrijke factoren:
- Het type laser: Niet alle lasers zijn gelijk. De technologie die gebruikt wordt, kan sterk variëren in effectiviteit.
- De ervaring van de behandelaar: Een ervaren specialist maakt niet alleen gebruik van de juiste technieken, maar zorgt ook voor een veilige en efficiënte behandeling.
- De nazorg: Goede nazorg is cruciaal om het genezingsproces te ondersteunen en de beste resultaten te behalen.
Wanneer deze factoren optimaal op elkaar zijn afgestemd, bereik je niet alleen het beste resultaat, maar kun je ook tijd en geld besparen door het aantal benodigde behandelingen te verminderen.
Wat is de beste laser?
Bij het kiezen van de technologie voor het verwijderen van tattoos, blijken lasers met een korte pulsduur het meest effectief. Deze lasers kunnen de inktdeeltjes efficiënter en met minder bijwerkingen afbreken. Veel klinieken gebruiken tegenwoordig lasers met een pulsduur van 10-12 seconden, wat zorgt voor een snellere en grondige verwijdering van de tatoeage.
Hoe ziet een behandeling eruit?
De behandeling start gewoonlijk met het dragen van een veiligheidsbril om de ogen te beschermen. De specialist zal dan een testshot uitvoeren om te zien hoe je huid reageert op de laser en om de optimale instellingen voor jouw specifieke situatie te bepalen. Voor tattoos in gevoelige gebieden, zoals rond de ogen, wordt extra bescherming gebruikt.
Tijdens de behandeling kun je verwachten:
- Het behandelde gebied kan tijdelijk wit worden; dit is een teken dat de inkt verpulverd wordt.
- Na enkele minuten kan er roodheid en zwelling optreden, wat meestal binnen een uur afneemt.
- In sommige gevallen kunnen kleine puntbloedingen of blaren voorkomen, die echter snel genezen.
Hoe voelt het om een tattoo weg te laseren?
De pijn bij het verwijderen van een tattoo wordt vaak vergeleken met het gevoel van een elastiekje dat tegen de huid slaat, of kleine speldenprikjes. De intensiteit van de pijn kan variëren afhankelijk van de locatie van de tattoo en de pijngrens van de persoon. Over het algemeen is de napijn kort en mild.
Pijn voorkomen
Om de pijn tijdens de behandeling te verminderen, kun je verschillende opties kiezen om het comfortabeler te maken. Een mogelijkheid is het gebruik van een verdovende crème. Deze crème smeer je ongeveer een uur voordat de behandeling start op het gebied dat behandeld wordt. De crème maakt de huid minder gevoelig, waardoor je minder pijn voelt wanneer de laser wordt gebruikt.
Een andere effectieve manier om pijn te verminderen zijn verdovingsinjecties. Deze injecties worden door een professional gegeven vlak voor de laserbehandeling begint. Ze zorgen voor een diepere verdoving dan de crème, waardoor je tijdens de behandeling bijna geen pijn voelt. Dit is erg handig als de tattoo groot is of op een erg gevoelige plek zit.
Beide opties helpen om de behandeling makkelijker te maken. Ze zorgen ervoor dat je rustiger blijft tijdens de behandeling, wat de hele ervaring beter maakt en kan helpen voor een mooier resultaat. Het is belangrijk om met je behandelaar te bespreken welke pijnbestrijding het beste voor jou is, afhankelijk van hoe gevoelig je bent en waar je tattoo zit.
De napijn
Na de behandeling kan de huid aanvoelen als bij een zonverbranding, met jeuk en een ruw gevoel. Blaasjes en korstjes die na de behandeling kunnen ontstaan, moeten met zorg worden behandeld. Het is cruciaal om de huid niet te krabben of te wrijven, maar in plaats daarvan een verzachtende crème of zalf aan te brengen.
Hoe vaak een behandeling
Tussen de behandelingen door is het belangrijk om je huid voldoende tijd te geven om te herstellen. Normaal gesproken wordt een periode van 6-8 weken aangeraden tussen de sessies.
Kijk uit voor zonlicht
Na de behandeling is het belangrijk om de huid te beschermen tegen direct zonlicht. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens SPF 50) om de behandelde huid te beschermen tegen UV-stralen.
De nazorg
Koelen van de huid na de behandeling
Direct na de behandeling is het goed om de behandelde plek te koelen. Dit kan met coldpacks of natte doekjes. Koelen helpt om de pijn en het branderige gevoel minder te maken.
Gebruik van antibiotica crème
Bij grotere tattoos kan de dokter een speciale zalf voorschrijven. Deze zalf helpt om te voorkomen dat er infecties ontstaan.
Zwelling verminderen
Als je grote delen van je gezicht hebt laten behandelen, kan het helpen om het hoofdeinde van je bed hoger te zetten. Dit helpt om de zwelling te verminderen.
Voorzichtige hygiëne
Het is belangrijk om de huid die behandeld is voorzichtig schoon te houden. Was de huid zacht en dep het droog met een zachte handdoek. Wrijf niet over de huid.
Vermijden van zwemmen en sport
Na de behandeling is het beter om niet te zwemmen of aan contactsporten te doen totdat de huid helemaal genezen is en alle schilfertjes weg zijn.
Advies nodig?
Heb je vragen over de pijn die komt kijken bij het weglaseren van een tattoo of wil je meer weten over wat je kunt verwachten tijdens en na de behandeling? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Op onze contactpagina vind je alle informatie die je nodig hebt om ons gemakkelijk te bereiken. Je kunt daar ook direct een afspraak maken voor een persoonlijk consult. Tijdens dit consult kunnen we al je vragen beantwoorden en je uitgebreid informeren over het proces en de nazorg. We staan klaar om je te helpen en te adviseren, zodat je goed voorbereid bent op je behandeling.